Antrykot – wołowina najlepszej jakości

Antrykot wołowy – czy warto go wybrać?

Antrykot to znakomita część tuszy wołowej inspirująca wielu domowych kucharzy (https://ranozebrano.pl/product-3487-antrykot-woowy-na-piecze-ok-1kg). Czym się charakteryzuje ten smakołyk? Co można z niego przyrządzić? Czym się różni od innych, równie chętnie wybieranych części wołu? Dowiesz się poniżej.

Czym jest antrykot?

Antrykot wołowy jest mięsem pochodzącym z wołowej lub cielęcej tuszy. Umiejscowiony jest on pomiędzy kręgosłupem, a żebrami bydła. Ta delikatna część mięsa najczęściej wybierana jest do przygotowywania steku wołowego. Taki produkt uważany jest przez krytyków kulinarnych za jedno z najlepszych mięs o cenionym smaku i jakości. Antrykot na swojej powierzchni posiada tak zwany marmurek, czyli drobne przerosty tłuszczu, które nadają mięsu znakomitej soczystości oraz nietuzinkowych walorów smakowych.

Gdy masz ochotę na krwiste steki w którym dominuje smak mięsa, upewnij się, że wybierasz antrykot dobrej jakości. Dobre mięso wołowe nie będzie potrzebowało przypraw. Jednak jeśli wybierzesz produkt z niepewnego źródła możesz mieć pewność, że nic nie uratuje Twojej potrawy!

Co możesz przygotować z najlepszej jakości antrykotu?

Zastanawiasz się jakie danie możesz przygotować z kawałka świeżego wołowego mięsa? Antrykot świetnie posłuży nie tylko jako stek wołowy! Chociaż właśnie w takiej wersji ma zdecydowanie najwięcej fanów z powodzeniem możesz przyrządzić z niego również inne potrawy. Oprócz mięsa podsmażanego na patelni możesz przygotować znakomity gulasz wołowy, antrykot zapiekany z warzywami lub grillowane szaszłyki. Ta część mięsa nadaje się również na tatar, który będzie smakował jeszcze lepiej z jajkiem oraz cebulką. Nie da się również ukryć, że antrykot dodany do mięs gotowanych w rosole doda tej zupie wybornego aromatu i smaku! Z mięsa ugotowane w rosole możesz przyrządzić smakowitą potrawkę.

Czy antrykot różni się od innych części wołowiny?

W prawdzie inne mięsa podobnie jak antrykot mogą posiadać mniejsze lub większe przerosty tłuszczu. Jednak zazwyczaj są one skumulowane po boku kawałka mięsa. Charakterystyczną cechą antrykotu jest siateczka tłuszczu ulokowana bezpośrednio w jego wnętrzu. To właśnie ona sprawia, że mięso to słynie ze swojej delikatności. Również dzięki temu kucharze najczęściej wybierają go jako produkt do przygotowania steku lub pieczeni wołowej. Krucha i soczysta struktura zachwyca podniebienia miękkością.

Antrykot, jest kawałkiem mięsa, które łączy w sobie różne grupy mięśniowe. Jest to część mięśni międzyżebrowych i część mięśnia najdłuższego grzbietu. Dla fanów mniej tłustych steków lub ogólnej wołowiny poleca się rostbef. My jednak zdecydowanie polecamy zasmakowanie się w antrykocie.

Food obraz autorstwa KamranAydinov - www.freepik.com